- INCI
- Acetic acid
- Funkce
- Regulátor pH
- Rozpustnost
- Rozpustné v alkoholu
- Popis
- Bílý ocet v koncentraci 10 % slouží ve výrobě kosmetiky a domácí drogerie především jako regulátor pH . Vodný roztok kyseliny octové v potravinářské kvalitě okyseluje vodnou fázi, sníží pH hotového produktu po přidání zásaditých složek a tvoří základ domácích oplachů na vlasy, odvápňovačů a leštidel. Oproti běžnému kuchyňskému octu je koncentrovanější, takže na stejný účinek ho stačí méně a při ředění si sílu nastavíte podle účelu. K čemu se hodí Úprava pH – snížení pH vodných roztoků, tonik, šamponů a oplachů na vlasy, pokud po přidání zásaditých surovin vyšlo příliš vysoko. Oplach na vlasy – tradiční použití zředěného octu po umytí, které odstraňuje zbytky mýdla a usazeniny z tvrdé vody a uhladí povrch vlasu. Domácí drogerie – základ odvápňovačů, čističů na sklo a sanitu, leštidla do myčky a náhrady aviváže. Rozpouští vodní kámen a mýdlové usazeniny. Použití ve formulaci Ocet se přidává do vodné fáze . S vodou, glykoly i alkoholem se mísí bez omezení, v tucích a olejích se nerozpouští, takže v bezvodých produktech nemá využití. Při úpravě pH se dávkuje po kapkách nebo po malých dávkách, po každém přidání se roztok promíchá a pH odměří. Při vyšších dávkách v produktu zůstává octová vůně. U emulzí se pH upravuje až po vychladnutí , kdy je emulze stabilizovaná. Výraznější okyselení může změnit viskozitu zahušťovadel citlivých na pH, chování v konkrétní receptuře proto ověřte na malém vzorku. Ocet je kompatibilní s kyselým prostředím . Do pevných čisticích prostředků s uhličitanem sodným nebo jedlou sodou se nepřidává, kyselina s nimi okamžitě reaguje za uvolňování oxidu uhlicelý popis u produktu →
Koupíte u nás







