Májové tvorenie v Handymade so zľavou -12% na všetko.

BARVIVA A VŮNĚ

ESENCIÁLNÍ OLEJE 

 

Velmi populární a dlouhodobě oblíbené éterické oleje mají mnohostranné využití v kosmetických nebo masážních přípravcích a aromaterapii. Zjistěte s námi o nich více.

 

Esenciálne oleje

Zdroj: Adobe Stock 

 

 VÝROBA ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

 

Také jste někdy přemýšleli o tom, jak získat esenciální olej ze svazku levandule nebo jiné rostliny? Ve skutečnosti to není nijak složitý proces, je však poměrně zdlouhavý. Esenciální oleje se totiž získávají destilací s vodní parou z daných částí rostlin. Vodní pára, která prochází rostlinnou hmotou, s sebou bere všechny těkavé látky včetně esenciálních olejů. Ty spolu s párou kondenzují v kondenzátoru a odkapávají do sběrné nádoby. Po určité době (a po zpracování několika desítek kilogramů rostlinného materiálu) lze pozorovat dvě vrstvy. Horní tvoří éterické oleje a spodní hydroláty, proto se tento proces používá nejen k výrobě éterických olejů, ale také k výrobě květinových vod.

 

 ROZDÍL MEZI ESENCIÁLNÍMI A VONNÝMI # OLEJI

 

Mnoho lidí často zaměňuje éterické oleje (známé také jako esenciální oleje nebo éterické oleje) a vonné oleje. Přestože tyto dva typy vonných olejů mají v kosmetických výrobcích stejnou funkci, je mezi nimi jeden zásadní rozdíl. A sice ve způsobu jejich získávání. Vonné oleje jsou synteticky připravené (někdy se jedná o směs tvořenou syntetickými těkavými látkami s příměsím rostlinným, tj. vonný olej může obsahovat i některé éterické oleje), z tohoto důvodu mohou být levnější. Na druhou stranu nemají aromaterapeutické, antiseptické, protizánětlivé a další léčivé účinky éterických olejů.

 

Nenechte se zmást názvem přírodní vonné oleje. Stále se jedná o synteticky připravené oleje s tím rozdílem, že chemické sloučeniny propůjčující vůni jsou totožné s těmi, které se vyskytují v přírodě.

 

ZDROJE ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ  

 

Éterické oleje se získávají z rostlin, které je obsahují ve svých tkáních. Zdá se, že takto lze získat éterické oleje z jakékoli rostliny. Není tomu však tak. Pouze některé druhy bylin a stromů produkují tyto silně vonící oleje v dostatečném množství, aby mohly být destilovány. Jiné rostliny jich obsahují příliš málo a extrakce esenciálního oleje by nebyla ekonomická nebo by je vůbec neobsahovaly.

 

Co dělat, když chcete esenciální olej z rostliny, která ho neprodukuje? Sáhněte po esenciálních olejích. Tyto synteticky připravené vonné oleje dokáží napodobit vůni téměř čehokoli. I když nejsou vyrobeny z rostlin, získáte širokou škálu vůní, ze kterých si můžete vybrat. Pokud se tedy nemůžete vzdát své oblíbené ovocné nebo květinové vůně, vonné oleje mohou být zajímavou alternativou.

 

SKLADOVÁNÍ ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

 

Přestože esenciální oleje neobsahují vodu, nelze je skladovat neomezeně dlouho a jejich kvalita se časem také zhoršuje. V případě olejů se jedná o proces žloutnutí (nejčastěji oxidace), který poznáte podle toho, že oleje ztrácejí barvu a vůni, a v tomto stavu by se neměly používat.

 

Jak ale prodloužit trvanlivost éterických olejů? Základem je skladovat je mimo dosah světla v tmavých lahvičkách. Olejům také škodí vysoké teploty, proto je skladujte na chladnějším místě a dbejte na to, aby byly dobře uzavřené a oleje nebyly zbytečně vystaveny působení vzdušného kyslíku, který podporuje oxidaci.

 

Neskladujte éterické oleje v plastových lahvičkách, protože i ty se skládají z organických látek jako éterické oleje a mohly by spolu negativně reagovat nebo se vstřebat do obalového materiálu. Nepříznivé reakce může způsobit také skladování v kovových nádobách (výjimkou jsou ty, které jsou pokryty ochrannou vrstvou, nejčastěji polymerovou nebo epoxidovou). Z tohoto důvodu je dobré nekapat oleje na kovové lžičky. Nejideálnějším materiálem pro skladování je tmavé sklo.

 

 DÁVKOVÁNÍ ESENCIÁLNÍCH # OLEJŮ

 

Procento esenciálních olejů v konečném výrobku závisí nejen na intenzitě vůně, které chcete dosáhnout, ale především na způsobu použití výrobku. Oplachovací výrobky (šampony, sprchové gely) mohou obsahovat vyšší procento éterických olejů, protože nezůstávajínezůstávají na pokožce po dlouhou dobu, opak je pravdou u výrobků, které po aplikaci neoplachujete a necháváte je na pokožce (krémy, tělová mléka apod.).).

 

- Šampony, sprchové gely a koupelová kosmetika 1-4 %

- Pleťová kosmetika 0,1-1,5 %

- Masážní oleje a výrobky 1,5-3 %

- Tělová mléka max. 1,5 %

 

Optimální dávkování závisí také na typu pokožky. Citlivější pokožka nemusí dobře snášet vyšší koncentrace éterických olejů. Zároveň mohou éterické oleje způsobovat alergie. Pokud tedy předem víte, že trpíte alergií na rostlinu, ze které esenciální olej pochází, měli byste zvolit jiný.

 

Zároveň se snažte vyhnout dávkování éterických olejů po kapkách. Pokud potřebujete přidat přesné množství éterického oleje, nikdy ho nezískáte kapáním. Každý olej má totiž jinou hustotu, a tedy i jinou hmotnost kapky. Nejpřesnější metodou je použití váhy a odvážení potřebného množství esenciálního oleje v gramech. Jedině tak dosáhnete stejných vlastností svých výrobků, když je budete vyrábět opakovaně.

 

TIPY A TRIKY PŘI POUŽÍVÁNÍ ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

 

Začlenění do receptu

 

Při výrobě kosmetiky platí při přidávání esenciálních olejů několik pravidel. U výrobků vyráběných za studena je vždy přidávejte do olejové fáze a dobře promíchejte. Pokud vyrábíte horkou emulzi nebo jiný výrobek, jehož výroba vyžaduje zahřátí, přidávejte esenciální oleje vždy až ve fázi chlazení (např. po vytvoření emulze). Vysoké teploty mohou způsobit nadměrné odpařování éterických olejů nebo jejich poškození (rozklad).

 

Pokud si chcete vytvořit vlastní parfém nebo pleťovou vodu, tj. jakýkoli výrobek, který obsahuje v naprosté většině vodu (nebo hydroláty, glycerin apod.) a malé množství éterických olejů, potřebujete rozpouštědlo (solubilizátor). To jsou látky, které umožňují rozptýlení kapiček oleje do vodné fáze a získáte průhlednou emulzi. Příkladem je Symbio Solv Clear Plus.

 

Doporučené rozmezí dávkování naleznete v popisu produktu každého solubilizátoru. Někdy je třeba chvíli experimentovat, abyste zjistili, kolik solubilizátoru z doporučeného rozmezí přidat, abyste s daným esenciálním olejem vytvořili průhlednou emulzi. V některých případech se totiž ve výrobku vytvoří mléčný zákal, takže se nebojte, pokud se netrefíte do správné dávky na první pokus.

 

Vitamin E

 

Tokoferol neboli vitamin E je silný antioxidant, který se často přidává do výrobků obsahujících oleje. Nejinak je tomu i u výrobků s esenciálními oleji. Vitamin E pomáhá prodloužit trvanlivost éterických olejů tím, že zpomaluje proces oxidace. Nejedná se však o konzervační látku.

 

Použití na pokožku

 

Éterické oleje jsou koncentrované výtažky z rostlin, takže nejsou určeny k přímé aplikaci na pokožku. Na pokožku je lze aplikovat pouze ve zředěné formě v nosných olejích (např. mandlovém nebo meruňkovém), krémech nebo kosmetických přípravcích. Aplikace neředěného éterického oleje může u citlivějších osob vyvolat podráždění, dokonce i alergickou reakci.