BARVIVA A VŮNĚ

CO2 EXTRAKTY

 

Možnosťou, ako vniesť cenné rastlinné výťažky do svojej kozmetiky, je použiť CO2 extrakty. Tieto koncentrované rastlinné extrakty sa mierne odlišujú od esenciálnych olejov aj glycerínových extraktov, čím ponúkajú nové možnosti, ako formulovať vaše kozmetické prípravky.

 

CO2 extrakt z granátového jablka je v dvoch sklenených fľašiach obkolesených granatovým jablkom a jeho dužinou. Sú položené na stole z hnedého dreva.

Zdroj: Adobe Stock

 

CO2 EXTRAKTY - ČÍM SA ODLIŠUJÚ OD OSTATNÝCH EXTRAKTOV?

 

Pravdepodobne ste sa už stretli s rôznymi druhmi rastlinných extraktov. Jednotlivé extrakty sa od seba odlišujú predovšetkým metódami, ktorými sú získavané, čo výrazne ovplyvňuje aj ich ďalšie vlastnosti, najmä ich rozpustnosť vo vode alebo oleji. Nižšie si predstavíme niekoľko najpoužívanejších spôsobov, ako je možné získať výťažky z rastlín, vrátane CO2 extraktov.

 

Najčastejšie sa je možné stretnúť s esenciálnymi olejmi. Áno, toto sú extrakty, nakoľko sa získavajú z rastlinnej hmoty. CO2 extrakty sú im veľmi blízke najmä vďaka tomu, že aj CO2 extrakty obsahujú podiel esenciálnych olejov. Esenciálne oleje sa získavajú pri parnej destilácií rastlinnej hmoty, kedy sú prchavé oleje strhávané parou a následne sa oddelia od kondenzátu vodnej pary (tento kondenzát predstavuje hydroláty).

 

Podobnými vlastnosťami ako CO2 extrakty sa vyznačujú aj olejové maceráty bylín. Rastlinná hmota sa v tomto prípade zaleje nosným olejom, napríklad slnečnicovým a podobne, a ponechá sa aj niekoľko týždňov v styku s bylinami. Po scedení vzniká obohatený olej, ktorý obsahuje aj neprchavé látky, podobne ako CO2 extrakty.

 

Ďalšou skupinou sú glycerínové extrakty, ktoré vznikajú maceráciou bylín v glyceríne. Vďaka schopnosti glycerínu rozpúšťať sa vo vode,
sa glycerínové extrakty vždy pridávajú do vodnej fázy a do produktov na vodnej báze, pričom CO2 extrakty sú rozpustné iba v oleji
a nemožno ich tak použiť iba v čisto vodných produktoch.

 

Extrahovať látky z bylín možno aj pomocou organických rozpúšťadiel, napríklad hexánu. Vďaka tejto metóde sa z materiálu v krátkom čase vyextrahuje pomerne veľa cenných zložiek do organického rozpúšťadla aj vďaka použitiu zvýšenej teploty. Takéto extrakty sú potom rozpustné v oleji, podobne ako CO2 extrakty.

 

CO2 EXTRAKTY A ICH PRÍPRAVA

 

Samotné CO2 extrakty sa získavajú extrakciou rastlinnej hmoty pomocou CO2. Možno sa pýtate, ako to je možné, veď predsa CO2 je plyn. Avšak CO2 je možné zmenou tlaku skvapalniť, čím sa dostávame ku superkritickej fluidnej extrakcii, vďaka ktorej získavame CO2 extrakty.

 

Oxid uhličitý má pri extrakcii výhodu v tom, že nemá zápach ani farbu, je relatívne dobre dostupný a je schopný veľmi dobre prenikať
do rastlinného materiálu
a extrahovať nepolárne zlúčeniny (spomínané v oleji rozpustné látky). Po extrakcii ho je veľmi jednoduché oddeliť od extraktu iba zmenou tlaku, prípadne teploty.

 

Zároveň táto metóda prebieha bez prístupu kyslíka, preto nedochádza k nežiaducej oxidácií cenných látok. Pri výrobe je pomerne vysoká selektivita a prestup hmoty, vďaka čomu možno získať CO2 extrakty v dobrých výťažkoch a s dlhšou trvanlivosťou.

 

Vďaka tomu CO2 extrakty obsahujú aj látky, ktoré by sa zničili pri extrakcii hexánom v dôsledku použitia vyššej teploty. Takisto hexánové extrakty obsahujú zbytky rozpúšťadla. Na druhú stranu je technológia, ktorou sa vyrábajú CO2 extrakty, stále pomerne finančne náročná,
čo sa odráža aj v mierne vyššej cene týchto extraktov.

 

Keďže pri extrakcii sa extrahujú lipofilné (v oleji rozpúšťajúce sa) látky bez ohľadu na ich prchavosť, CO2 extrakty obsahujú okrem zložiek tvoriacich esenciálne oleje aj tokoferoly, karotény, skvalén, rôzne terpenoidy a oleje.

 

CO2 EXTRAKTY A ICH POUŽITIE

 

Vďaka tomu, že sa pri extrakcii rastlinnej hmoty získavajú lipofilné látky, sú CO2 extrakty rozpustné v oleji. Môžete ich tak pridať do výrobkov na olejovej báze alebo do olejovej fázy krémov a iných emulzií.

 

Keďže pri extrakcii sa získavajú aj rôzne v oleji rozpustné farbivá, mnohé CO2 extrakty ovplyvnia farbu výsledného produktu.
Tento fakt je potrebné brať do úvahy pokiaľ vám záleží na farbe výsledného výrobku.

 

CO2 extrakty sa obvykle používajú v koncentrácií 1-2 %, pokiaľ výrobca neudáva inak. CO2 extrakty sú vysoko koncentrované, a tak stačí použiť aj malé množstvo vo výslednom produkte. Nakoľko aj CO2 extrakty majú potenciál spôsobiť alergickú reakciu, je dobré vyskúšať citlivosť na daný extrakt testom, napr. aplikovaní malého množstva finálneho výrobku na predlaktie po dobu aspoň 24 hodín.

 

CO2 EXTRAKTY A ICH DRUHY

 

K dispozícií máte širokú paletu CO2 extraktov. Je len na vás, po ktorom rastlinnom výťažku siahnete. Nižšie si predstavíme niekoľko najznámejších rastlinných CO2 extraktov a ich benefity pre pokožku.

 

GRANÁTOVÉ JABLKO CO2 EXTRAKT

 

CO2 extrakty sú veľmi obľúbenou surovinou v prípravkoch určených pre zrelú pleť. Extrakt z granátového jablka pomáha pleť regenerovať, zároveň zlepšuje elasticitu pokožky, podporuje prirodzené mechanizmy kože zabezpečujúce jej obnovu. Rastlinné výťažky okrem toho pomáhajú pleť upokojovať a zmierňovať začervenanie.

 

CHMEĽ CO2 EXTRAKT

 

Chmeľ sa nemusí využiť len pri výrobe piva, ale jeho CO2 extrakty sú vítaným doplnkom v kozmetike. Chmeľové CO2 extrakty sa vyznačujú silnými antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktorými pomáhajú utlmovať rast mikroorganizmov. Aj preto chmeľové extrakty nájdete v dezodorantoch, kde potláčajú telesný zápach vzniknutý bakteriálnym rozkladom potu na pokožke. Okrem toho má chmeľ protizápalové
a upokojujúce vlastnosti.

 

NECHTÍK CO2 EXTRAKT

 

Nechtík je bylinka známa pre svoje liečivé účinky na pokožku. Má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, pomáha upokojiť podráždenú kožu, zlepšovať stav strií a jaziev a podporovať hojenie pokožky. CO2 extrakty z nechtíka predstavujú koncertovanú formu výťažkov z tejto rastliny.

 

PAPRIKA CO2 EXTRAKT

 

Vďaka vysokému obsahu karotenoidov spoznáte paprikové CO2 extrakty podľa ich výrazne červenej až tmavooranžovej farby,
čo sa odrazí aj na farbe výsledného výrobku. Okrem toho majú CO2 extrakty aj jemnú paprikovú vôňu.

 

CHILLI CO2 EXTRAKT

 

CO2 extrakty z chilli sú obľúbené nielen pre ich sýtu červenú farbu, ktorá môže nahradiť farbivo, ale aj pre ich uvoľňujúce účinky,
preto sa dané CO2 extrakty často používajú v masážnych olejoch či mastiach. Vďaka obsahu kapsaicinoidov a iných látok z chilli, môžu spôsobiť mierne pálenie na pokožke,
preto sa neodporúča aplikácia v okolí očí.

 

KÁVA CO2 EXTRAKT

 

Káva môže byť nielen skvelým nápojom, ale výťažky z kávových zŕn pomáhajú stimulovať aj regeneráciu pokožky. CO2 extrakty z kávy majú charakteristickú robustnú arómu a antioxidačné vlastnosti. Kávové CO2 extrakty sa využívajú sa aj ako surovina do šampónov, kde podporujú rast vlasov.

 

KURKUMA CO2 EXTRAKT

 

CO2 extrakty z kurkumy sú bohaté na protizápalové a antimikrobiálne látky, aj preto sa často pridávajú do olejových zmesí na zmiernenie bolesti či zápalu. Vďaka spomínaným protizápalovým vlastnostiam kurkumy ju využijete v prípravkoch na starostlivosť o ústnu dutinu.
Okrem toho kurkuma v sebe skrýva aj silné antioxidačné vlastnosti.

 

ROZMARÍNOVÝ CO2 EXTRAKT

 

Rozmarín je využívaný nielen ako skvelá bylinka na varenie, ale má význam aj pri starostlivosti o pokožku. Rozmarín je bohatý na esenciálne oleje, má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Pomáha pri liečbe dýchacích ciest, ale aj pri opuchoch a podráždení kože.
CO2 extrakty z rozmarínu sa používajú aj ako antimikrobiálna prísada do výrobkov, čím spolu s konzervantmi pomáhajú
predĺžiť trvanlivosť produktu.

 

SCHIZANDRA ČÍNSKA CO2 EXTRAKT

 

Schizandra čínska je bylinkou s ochrannými a upokojujúcimi vlastnosťami. CO2 extrakty získané zo schizandry sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Aj preto je schizandra vhodná na problematickú pokožku, ktorú pomáha upokojovať a chrániť aj vďaka antioxidačným
a antimikrobiálnym vlastnostiam.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.