Tvorivý apríl v Handymade pokračuje zľavou -10% na všetko suroviny na tvorbu kozmetiky.

O/W nebo W/O?

Zpět na27. 11. 2019 Články
Ať už se zabýváte kosmetikou, nebo ne, jistě znáte základní fyzikální fakt, že olej/tuk a voda se nemohou mísit. Ve světě kosmetiky však potřebujeme tyto dvě složky udržet pohromadě, a právě k tomu slouží emulgátory.

Když se olej a voda smíchají přidáním emulgátoru, vzniknou dva typy emulzí:

- olejve vodě ( O/W )
- voda v oleji - W/O (vodav oleji)


Zdroj: https: //www.pharmamad.com/

Vodnou fázi může tvořit voda nebo jakákoli hydrofilní kapalina (např. hydroláty, květová voda) a olejovou fázi zase lipofilní látka nebo směs několika látek (např. oleje, mastné estery nebo mastné alkoholy). Zároveň je v obou typech vodná fáze v poměru 60-80 %.

Jaký je mezi nimi rozdíl?
Kdy je lepší použít O/W a kdy W/O emulzi?
Charakterizujme si tyto dva typy podrobněji.

Emulze olej ve vodě O/W

V této emulzi je olej dispergován ve vodné fázi. Používají se především v kosmetických přípravcích se zvlhčujícím účinkem (tyto emulze se snadno roztírají, jsou lehčí, protože vodná fáze je vnější fází). Používají se také v oplachovacích přípravcích, protože se snadno smývají. Pokud jde o použití emulgátoru, vyžadují použití většího množství emulgátorů.
Emulze O/W jsou náchylnější k mikrobiologické aktivitě, a proto je třeba je řádně konzervovat.
O/W emulze vykazují elektrickou vodivost.
Tyto emulze lze zahustit (zvýšit viskozitu) přidáním přírodních zahušťovadel, jako je xanthanová guma, konjakový prášek, karagenan atd.

Emulze voda v oleji W/O

V této emulzi jsou kapičky vody rozptýleny v oleji. Tyto emulze se používají v přípravcích určených pro suchou a citlivou pleť, ale také v přípravcích pro péči o pleť v zimním období (mohou být mastnější, těžší, protože olejová fáze je vnější fází). Nejčastěji se používají v krémech, opalovacích krémech a většině make-upů (protože W/O emulze jsou voděodolné, některé dokonce zcela voděodolné). Výroba emulzí W/O je obtížnější než výroba emulzí O/W. K vytvoření této emulze stačí pouze jeden emulgátor, ale počet vhodných emulgátorů je omezený.
Vzhledem k tomu, že vodná fáze v emulzi W/O je ve skutečnosti skryta v olejové fázi, je snazší ji konzervovat a je méně náchylná k mikrobiologické kontaminaci (podrobněji se budeme zabývat konzervačními látkami a konzervací výrobků).
Emulze W/O nevykazuje vodivost.
Viskozita emulzí W/O není ovlivněna zahušťovadly. Viskozitu zvýšíte použitím vosků.