Májové tvorenie v Handymade so zľavou -12% na všetko.

PŘÍSADY DO KOSMETIKY

EMULGÁTORY V KOSMETICE

 

Zajímáte se také o výrobu kosmetických přípravků sestávajících z emulzí? V tom případě se bez emulgátoru neobejdete. V kosmetice se emulze nejčastěji tvoří při výrobě krémů, tělových mlék, balzámů a mastí, tedy výrobků, které obsahují jak vodu, tak olej.

 

Olejové a vodní složky jsou za normálních podmínek vzájemně nemísitelné. Emulgátory se používají k tomu, aby z nich vytvořily jednu "kompaktní hmotu". Jsou to látky, které zajišťují snížení povrchového napětí a rozptýlení kapiček jedné fáze do druhé. Stejného efektu můžete dosáhnout i prostým mícháním, ale jistě jste si všimli, že téměř okamžitě se vodní a olejová fáze opět oddělí. úkolem emulgátorů je tedy také zpomalit dobu, za kterou se obě fáze opět oddělí, čímž získáte stabilní emulzi. K tomu dochází proto, že každá molekula emulgátoru obsahuje dvě části - jednu, která se váže na vodu, a druhou, která se váže na olej. Správnou volbou emulgátoru pro váš kosmetický přípravek dosáhnete stabilní a trvalé emulze.

 

TYPY EMULZÍ

 

Pro výběr správného emulgátoru je důležité znát typ emulze. Rozlišujeme emulze:

 

- O/W - olej ve vodě, kde je olej rozptýlen ve vodě. Příkladem je tělové mléko nebo lehký krém. Nevýhodou je, že díky vyššímu obsahu vody jsou tyto emulze snadněji napadány mikroorganismy, ale zároveň voda způsobuje chladivý účinek na pokožku. V těchto emulzích je vhodné používat emulgátory O/W, které se obvykle vyznačují tím, že způsobují dobrou roztíratelnost výrobku a jsou stabilní i při teplotách pod 0 °C. Patří mezi ně přírodní emulgátory, jako je cetearylalkohol, kyselina stearová, glyceryl-stearát citrát, stearát sacharózy, Montanov, Olivem, Beautyderm, PolyAquol-2W, Xyliance, Plantasens HE20 a další.

 

- W/O - voda v oleji, kdy je místo vody v oleji rozptýlena voda. Příkladem jsou hutnější masti, balzámy, noční krémy a podobně. Takové emulze se stabilizují obtížněji než O/W a látky v nich musí být rozptýleny do velmi malých kapiček. Kvůli vysokému obsahu oleje vytvářejí na pokožce mastnější film, na druhou stranu jsou odolnější vůči mikrobům a vodě. Tento typ emulzí vyžaduje emulgátory W/O, jejich výhodou je, že jsou šetrné k pokožce.

 

Mezi příklady tohoto typu přírodních emulgátorů patří glycerylsterát SE, lecitin, polyglyceryl oleát, glyceryl oleát, Neocare P3R, polyglyceryl-4-oleát.

 

Emulgátory lze také klasifikovat podle jejich iontového charakteru. Převážná většina přírodních emulgátorů je neiontová. Existují aniontové výjimky, jako je lauroyllaktylát sodný. Kationtové přírodní emulgátory jsou velmi vzácné, jejich funkci plní např. kváty, jako je BTMS, které však nejsou klasifikovány jako přírodní emulgátory.

 

TIPY A TRIKY PŘI PRÁCI S # EMULGÁTORY

 

pH prostředí

 

Většina emulgátorů funguje dobře v rozmezí pH 4,5 - 6, to je také nejběžnější pH pro kosmetiku. Pokud chcete pracovat s výrobky mimo tyto hodnoty pH, vyberte si emulgátor, který bude fungovat i v tomto rozmezí.

 

Množství oleje ve výrobku

 

Podíl oleje a tuků ve složení emulze může také ovlivnit výběr emulgátoru. Některé emulgátory totiž lépe fungují při nižším obsahu oleje (5-15 %) ve výrobku, zatímco jiné jsou vhodnější pro vyšší obsah oleje (25-45 %) nebo pro střední hodnoty.

 

Viskozita výrobku

 

Funkce emulgátorů závisí také na viskozitě výrobku. Pokud chcete vyrábět velmi tekuté emulze pro rozprašovače, je vhodné zvolit emulgátory určené pro tento účel, podobně je tomu i v opačném případě. Zároveň lze viskozitu (jak hustý bude váš výrobek) částečně ovlivnit i emulgátorem, a to změnou poměru olejové fáze a emulgátoru, který může výrobek zahustit. Podobný účinek může mít i přidání zahušťovadel vhodných k emulgátoru nebo změna poměru vodné a olejové fáze ve výrobku.

 

Povaha olejové fáze

 

Ne všechny látky, které jsou součástí olejové fáze, se při použití daného emulgátoru chovají stejně. Ve skutečnosti některé emulgátory lépe fungují s parafíny a silikonovými oleji (ty nejsou schváleny pro přírodní kosmetiku), jiné s triacylglyceroly (běžné rostlinné oleje).

 

Emulgátory pro studené a horké procesy

 

Většina emulgátorů na trhu je určena pro použití při výrobě horké kosmetiky. Teplý proces spočívá v zahřátí vodné i olejové fáze emulze na teplotu určenou buď bodem stability jedné ze surovin, nebo vhodnou teplotou pro emulgátor, a poté se obě fáze smíchají. Během ochlazování je nutné směs míchat, nejlépe míchadlem, aby se zlepšila disperze kapiček jedné fáze do druhé a vytvořila se stabilní emulze. Existují také emulgátory pro procesy za studena, které nevyžadují zahřátí na vyšší teplotu, aby se roztavily a promíchaly. To je užitečné, pokud chcete ušetřit energii na zahřívání fází, ale také to usnadní práci se složkami citlivými na teplo.

 

Vliv na barvu a vůni výrobku

 

Některé emulgátory mohou ovlivnit zbarvení nebo vůni výrobku. Pokud chcete mít sněhově bílé krémy, vyhněte se použití emulgátorů s příliš silným žlutým zabarvením.

 

Koncentrace emulgátoru

 

Při popisu jednotlivých emulgátorů obvykle najdete přímo od výrobce informace o tom, jaké procento emulgátoru je vhodné v daném výrobku použít. Některé emulgátory jsou již směsí různých látek, takže je stačí použít v menším množství. Jiné je nutné použít ve vyšší koncentraci.

 

Kompatibilita s dalšími složkami

 

Při výběru vhodného emulgátoru se zaměřte také na ostatní složky v receptuře. Některé látky totiž emulze destabilizují a je nutné použít koemulgátory. Jiné složky snižují viskozitu, což je kompenzováno stabilizátory.

 

Stabilizátory a koemulgátory

 

Někdy nestačí použít samotný emulgátor a složení vyžaduje použití koemulgátoru pro zvýšení emulgační schopnosti, např. jsou to mastné alkoholy nebo estery. Případně výrobek vyžaduje stabilizátory prospěšné pro větší stabilitu emulze.

 

Textura konečného výrobku

 

Emulgátory také ovlivňují texturu kosmetických přípravků. Tu ovlivňuje velmi mnoho faktorů, takže nelze předem spolehlivě říci, jak bude konkrétní emulgátor reagovat ve spojení s ostatními složkami receptury, a obvykle je nutné to prakticky ověřit.

 

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ EMULGÁTORY  

 

- Olivem 1000

 

Jedná se o přírodní O/W emulgátor vhodný pro široký rozsah pH 3-12, který se přidává do olejové fáze při teplotě 75 °C. Jeho vlastnosti jsou zlepšeny přídavkem 0,2 % xantanové gumy. K zahuštění výrobku s ním lze použít i koemulgátory, jako jsou cetylalkoholy a cetearylalkoholy.INCI: Cetearyl olivátu a sorbitan olivátu. Je vhodný pro výrobu krémů a hustších typů emulzí.

 

- Neocare P3R

 

Jedná se o přírodní W/O emulgátor vhodný pro vytváření velmi nízkoviskózních (tekutých) emulzí. Je vhodný pro výrobu za tepla i za studena, rozpouští se v olejové fázi. Vyžaduje však stabilizaci elektrolyty - MgSO4, NaCl a dalšími. INCI: polyglyceryl-3 polyricinoleát, polyglyceryl-3 ricinoleát

 

- Beautyderm K10

 

Alternativou k dražšímu přípravku Olivem 1000 je Beautyderm. Jedná se o přírodní O/W emulgátor, rozpustný v olejové fázi při 70 °C, pH použití 2,5-7. INCI: sorbitan olivát, cetearyl glukosid, cetearyl alkohol. Oceníte ho při výrobě krémů nebo tělových mlék, ale i dalších výrobků.

 

- 160606060606060606060606060606060606060606060606060606060606060606060

 

Dalším zástupcem ze skupiny přírodních neiontových W/O emulgátorů je lecitin. Pro kosmetické použití se nejčastěji získává ze sójových bobů nebo slunečnice a je rozpustný v olejové fázi. Lecitin umožňuje tvorbu emulze, ale nezahušťuje výrobek, takže musí být kombinován s koemulgátory, jako je cetylalkohol nebo cetearylalkohol nebo zahušťovadlo xanthanová guma. Jeho výhodou je, že je šetrný k pokožce a hydratuje a používá se v nízkých koncentracích do 5 %.

 

Při výběru emulgátoru není nouze o faktory, které je třeba vzít v úvahu, ale právě zde se uplatní vaše kreativita. Obecně platí, že čím více složek váš výrobek obsahuje, tím obtížnější může být zvolit vhodný emulgátor, ale není to nemožné. Chce to jen trochu experimentovat a časem sami zjistíte, který emulgátor vám vyhovuje nejlépe.