ZÁKLADNÍ SUROVINY

KOZMETICKÉ OLEJE

 

Oleje nás sprevádzajú od kuchyne po kozmetiku. Už dávno neplatí, že ponuka kozmetických olejov je obmedzená len na overenú klasiku, ako slnečnicový či repkový olej. Na trh vstupuje čoraz väčšie množstvo olejov z exotických druhov rastlín s rozmanitými vôňami, farbou a výživnými látkami. V širokej ponuke kozmetických olejov sa je ľahké stratiť, preto vám poradíme, ako sa v nich zorientovať.

 

Kozmetické olejeZdroj: archív Handymade s.r.o.

 

RAFINOVANÉ OLEJE

 

Rafinované kozmetické oleje, na rozdiel od panenských, podliehajú viacerým úpravám, ktoré odstraňujú zápach, nežiaduce sfarbenie či nečistoty z oleja. Preto sú takéto oleje vhodné ako nosné či neutrálne oleje, t.j. tvoria základ tukovej zložky kozmetického prípravku. Často sa používajú v kombinácií s drahšími, vzácnejšími panenskými olejmi, keďže sa získavajú nielen lisovaním, ale predovšetkým extrakciou z výliskov, a tak majú väčšinou nižšiu cenu.

 

Keďže nemajú vôňu (sú deodorizované) sú vhodné na tvorbu pleťových sér, ktoré obsahujú ďalšie v oleji rozpustné suroviny, ako napríklad koenzým Q10 alebo aromatické zložky. Sú nevyhnutnosťou pri riedení éterických (esenciálnych) olejov, pretože neriedené koncentrované esenciálne oleje môžu pôsobiť dráždivo na pokožku.

 

Svoje využitie nájdu aj pri výrobe mydla, mnohé z nich ako kokosový či palmový olej sú veľmi dobre zmydelniteľné hydroxidom sodným a poskytujú tvrdé a penivé mydlá. Je ich tak vhodné využiť ako základ receptu a doplniť ich panenskými olejmi pre zvýšenie výživnosti mydla pre pokožku.

 

Výroba rafinovaných olejoch spočíva v odstránení organických kyselín hydroxidmi, tak získavame neutralizovaný olej, z ktorého sa následne odstraňujú zvyšky hydroxidu a pridáva sa bieliaca hlinka (bentonit) viažuca nežiaduce pigmenty. Posledným krokom je deodorizácia vodnou parou. Rafinované oleje sú teda vždy bez farby a vôňe a sú zbavené väčšiny výživných látok.

 

OLEJE LISOVANÉ ZA STUDENA / PANENSKÉ OLEJE

 

Kozmetické oleje lisované za studena s prívlastkom panenské alebo čisté, sú získavané iba lisovaním rastlinného materiálu bez chemických úprav. Vďaka tomu, že neprechádzajú žiadnym tepelným procesom si zachovávajú vyšší obsah mastných kyselín, vitamínu E či antioxidantov ako rafinované oleje. To zvyšuje ich výživovú hodnotu pre pleť.

 

Nevýhodou takýchto olejov je však ich vyššia cena a menšia stabilita. Obsahujú totiž viac organických látok, ktoré sa napríklad pôsobením slnečného žiarenia rozkladajú a olej po čase zoxiduje (stratí vôňu, chuť, farbu a výživné vlastnosti). Tomuto je však možné predísť skladovaním takýchto olejov v tmavých fľašiach či pridávaním vitamínu E (spomaľuje oxidáciu) do kozmetických výrobkov s týmito druhmi olejov.

 

Napriek tomu výživové vlastnosti olejov lisovaných za studena ďaleko prevyšujú negatíva, sú plné vitamínov, antioxidantov a ďalších látok prospešných pre pokožku. Tie vzácnejšie ako arganový či šípkový nájdu svoje uplatnenie najmä pleťových sérach či krémoch.

 

BIO OLEJE

 

Špeciálnou kategóriou kozmetických olejov sú BIO oleje. Pre označenie BIO je nutná certifikácia. Oleje v BIO kvalite sa vyznačujú tým, že pri ich produkcii boli spĺňané prísne podmienky na kvalitu produktu a ochranu životného prostredia.

 

BIO kozmetické oleje sa získavajú z rastlín, ktoré môžu byť ošetrované iba schválenými ekologickými prípravkami, takisto sú tieto oleje iba minimálne spracované. Samozrejmosťou je vylúčenie testovania na zvieratách či snaha o minimalizáciu dopadov na prostredie.

 

Chcete vedieť, ktoré spoločnosti vydávajú certifikáty o BIO pôvode? Prečítajte si článok na našom blogu Kozmetické certifikáty a certifikačné spoločnosti.

 

VÝBER VHODNÉHO OLEJA NA POKOŽKU

 

Správny výber oleja na pokožku Zdroj: archív Handymade s.r.o. 

 

Pri výrobe vlastných kozmetických produktov siahnite po olejoch, ktoré budú ladiť s vaším typom pokožky. Dôležité je preto vedieť, pre aký typ pokožky oleje hľadáte.

 

Suchá pokožka ocení mastnejšie a výživnejšie oleje, ako olivový, palmový či kokosový. Pri mastnej pleti siahnite po ľahších olejoch, vhodný je olej z hroznových jadier či z granátového jablka.

 

Ak hľadáte oleje pri zrelú pleť s protivráskovými látkami, zvoľte argánový alebo šípkový olej, vhodný je aj olej zo zelenej kávy, ktorý môžete použiť aj na aknóznu pleť. Čiastočnú ochranu proti UV žiareniu vám zas poskytne malinový či buriti olej.

 

V prípade citlivej či slnkom spálenej pokožky siahnite po pupalkovom, rakytníkovom či inom oleji s vysokým obsahom vitamínov a protizápalových látok.

 

S ohľadom na typ pokožky hlavy môžete rovnako postupovať aj pri výbere olejov pre vlasovú kozmetiku.

 

Viete aké oleje používať počas zimy? Prečítajte si aj príspevok Starostlivosť o pokožku a vlasy v zimnom období na našom blogu.

 

TIPY PRI POUŽÍVANÍ KOZMETICKÝCH OLEJOV

 

• Pri výrobe kozmetiky je dobré vedieť, pri akej teplote budú jednotlivé fázy výroby prebiehať. Niektoré panenské oleje obsahujú látky, ktoré sú stabilné iba do určitej teploty. Preto je teplotne labilné oleje vhodnejšie pridávať do výrobkov vyrábaných za studena či pri miernych teplotách (fáza chladenia).

 

• Ak do svojich sér či balzamov budete pridávať ďalšie prídavné látky okrem olejov, uistite sa, že sú rozpustné v oleji. Inak sa jednotlivé zložky nespoja a môžete pozorovať napríklad hrudky či oddelenie jednotlivých fáz.

 

• Ak už kombinujete olejovú a vodnú fázu (ako v prípade krémov) je nutné použiť emulgátor, aby sa tieto dve fázy spojili a vytvorila sa krémová konzistencia.

 

Všímajte si dátum minimálnej trvanlivosti na olejoch – po tomto období môže totiž dôjsť k nadmernej oxidácií a olej už nemusí mať vlastnosti uvádzané výrobcom (vôňa, účinné látky, farba atď.). Avšak pri správnom skladovaní má olej aj po tomto dátume nezmenené vlastnosti. Najčastejšiu oxidáciu spoznáte tak, že olej má zatuchnutú vôňu. V takomto prípade olej už olej nepoužívajte a zlikvidujte ho.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.