PŘÍSADY DO KOSMETIKY

VITAMÍNY A ANTIOXIDANTY V KOZMETIKE

 

Vitamíny a antioxidanty sa radia medzi kozmetické aktívne látky, ktoré prepožičiavajú kozmetickým výrobkom mnohé z ich vlastností. Vitamíny a antioxidanty totiž nepotrebujeme prijímať iba v strave pre správnu funkciu organizmu, ale tieto látky majú aj mnohé benefity
pre pokožku od zlepšenia hojenia pokožky, redukovanie prejavov starnutia či sa hodia pri boji s akné.

 

Dodajte svojej pleti vitamíny a antioxidanty prostredníctvom sér. Inšpirujte sa a vytvorte si Sérum s vitamínom C alebo Pleťové sérum s minerálmi podľa našich blogových návodov.

 

Extrakt z hroznových šupiek kvapká z kvapátka do nádoby, na bielom pozadí vo vzduchu lietajú plody hrozna.

Zdroj: Adobe Stock

 

VITAMÍNY V KOZMETIKE

 

Vitamíny v kozmetike predstavujú buď čisté formy vitamínov, prípadne boli získané deriváty vitamínov (látky odvodené od vitamínov
so zlepšenými vlastnosťami daného vitamínu pre jeho použitie v kozmetike, napríklad jednoduchšia rozpustnosť, vyššia stabilita a podobne.

 

Vitamíny používané v kozmetike sa všeobecne delia na vitamíny rozpustné v tukoch, tj. tieto vitamíny sa pridávajú vždy do olejovej fázy výrobku, prípadne do hotovej emulzie. Potom, samozrejme, existujú vitamíny rozpustné vo vode, ktoré sú obvykle vo forme prášku a je ich nutné rozpustiť vo vodnej fáze výrobku.

 

VITAMÍNY V KOZMETIKE A ICH POUŽITIE

 

Keďže vitamíny predstavujú biologicky aktívne látky, sú citlivé na teplo, pH či iné faktory. Významným faktorom je práve teplota, pri vyšších teplotách dochádza k rozkladu väčšiny vitamínov, preto vždy pridávajte vitamíny iba do fázy chladnutia alebo do výrobkov, ktoré pri výrobe nezahrievate.

 

Ďalším faktorom je pH, určité vitamíny sú účinné iba v niektorých oblastiach pH, preto vždy skontrolujte informácie o používaní a dávkovaní daného vitamínu, ktoré sú uvedené v jeho popise. pH výrobku je nutné pred pridaním vitamínu upraviť na hodnotu, v ktorej je vitamín aktívny/nerozkladá sa.

 

Niektoré vitamíny, ako nestabilizovaný vitamín C, reagujú na pôsobenie kyslíka či UV žiarenie oxidáciou, preto je vhodné výrobky s týmito vitamínmi skladovať mimo zdroju svetla a tepla v tmavých fľašiach (prípadne obalených alobalom), ďalšou možnosťou je použiť stabilizované vitamíny (upravené vitamíny, ktoré odolávajú oxidácii dlhší čas než nestabilizované). Pri používaní vitamínov v kozmetike vždy dodržujte odporúčané dávkovanie, aby ste predišli prípadnému podráždeniu kože.

 

ANTIOXIDANTY V KOZMETIKE

 

Antioxidanty sú látky, ktorých úlohou je zabraňovať oxidácii v organizme a bunkách, a to vďaka tomu, že antioxidanty sú schopné vychytávať voľné radikály, ktoré vedú inak k oxidačnému stresu.

 

Antioxidanty v kozmetike sú tak vhodné hneď z niekoľkých dôvodov. Vďaka schopnosti znižovať oxidačný stres na bunky pomáhajú antioxidanty zmierňovať prejavy starnutia pleti. Zároveň, v olejoch rozpustné antioxidanty pomáhajú predlžovať čerstvosť výrobkov,
a to vďaka tomu, že spomaľujú proces oxidácie mastných kyselín v olejoch, a tým predlžujú ich čerstvosť.

 

Antioxidanty sami o sebe nie sú konzervantmi, ale výhodne sa kombinujú s konzervantmi vo výrobkoch obsahujúcich oleje – konzervant bráni rozvoju mikrobiálnej kontaminácie a vybrané antioxidanty, ako vitamín E, spomaľujú starnutie olejov a ich oxidáciu. Vo vode rozpustné antioxidanty možno používať spoločne s konzervantmi aj vo výrobkoch bez obsahu oleja.

 

Medzi antioxidanty sa radia aj mnohé vitamíny, bežne používaným je práve vitamín E, ktorý sa pridáva do olejov. Podobnú funkciu má aj vitamín A, ktorý je tiež v tukoch rozpustným vitamínom. Antioxidačné vlastnosti vykazuje rovnako vitamín C, ktorý je však rozpustný vo vode. K antioxidantom sa však neradia len vitamíny, ale aj mnohé výťažky z rastlín, ako široké skupiny polyfenolov a iné.

 

ANTIOXIDANTY V KOZMETIKE A ICH POUŽITIE

 

Pre zakomponovanie antioxidantov do kozmetických výrobkov platia podobné pravidlá ako pri vitamínoch. Antioxidanty sa pridávajú vždy do fázy chladnutia, nevystavujte ich zbytočne teplu, došlo by k ich rozkladu. Na základe toho, či je daný antioxidant rozpustný v oleji
alebo vo vode, ho pridajte do správnej fázy, prípadne tekuté antioxidanty môžete pridávať rovno do fázy chladnutia.

 

Výrobky s antioxidantmi aj samotné antioxidanty je vhodné skladovať mimo zdroj tepla a svetla, aby sa predĺžila doba, po ktorú sú aktívne, a nedošlo k predčasnej degradácií príslušných antioxidantov.

 

VITAMÍNY A ANTIOXIDANTY - ICH DRUHY

 

Nižšie si prestavíme niekoľko najznámejších a najpoužívanejších vitamínov a antioxidantov, ich benefity pre pokožku či použitie.

 

VITAMÍN B3/PP, NICOTINAMID/NIACINAMIDE

 

Niacínamid je obľúbeným vitamínom pre pokožku zo skupiny vitamínov B. Jedná sa o vitamín vo forme bieleho prášku, ktorý je dobre rozpustný vo vode. Vitamín B3 je vyhľadávaný, pretože pomáha zjednocovať tón pleti a zlepšovať stav tmavých škvŕn po akné
či nadmernom slnení.

 

Niacínamid je tak vhodný nielen pre zrelú pleť, ale aj pre problematickú aknóznu pleť, pretože pomáha minimalizovať rozšírené póry
a redukovať tvorbu mastnoty, preto ho nájdete aj v mnohých komerčne dostupných výrobkov určených na problematickú pokožku.

 

VITAMÍN B6 PYRIDOXÍN HCl

 

Vitamín B6 sa takisto radí do širokej skupiny vitamínov B, ktoré sú rozpustné vo vode. Pyridoxín (vitamín B6) je biely prášok podobne
ako vitamín B3, označenie HCl znamená, že sa jedná o derivát vitamínu B6 – konkrétne hydrochloridovú soľ vitamínu B6.

 

Pyridoxín využijete vo vlasových aj pleťových kozmetických výrobkoch. Radí sa medzi vitamíny vhodné na problematickú pleť, pretože pomáha redukovať tvorbu kožného mazu. Pri použití v šampónoch a vlasových prípravkoch pomáha zmierniť tvorbu lupín a podporuje rast vlasov.

 

VITAMÍN C, KYSELINA L-ASKORBOVÁ

 

Jedným z najobľúbenejších a najpoužívanejších vitamínov pre pokožku je práve kyselina askorbová, alebo inak vitamín C. Jedná sa o vitamín v práškovej forme, ktorý je rozpustný vo vode. Kyselina askorbová vykazuje skvelé antioxidačné vlastnosti pre pleť a pomáha pleť jemne zosvetľovať a zlepšovať stav nadmernej pigmentácie spôsobenej slnečným žiarením. Okrem toho je vitamín C v tele nevyhnutný na správnu tvorbu kolagénu.

 

Nakoľko je kyselina askorbová pomerne málo stabilná na svetle a ľahko podlieha rozkladu a oxidácii, je dobré ju kombinovať
s antioxidačným vitamínom E
. Keďže je však vitamín E rozpustný v tukoch, takáto kombinácia je možná iba v emulziách, napríklad krémoch.

 

Ak by došlo k rozkladu vitamínu C, takýto vitamín už nemá svoje účinky a obvykle sa to prejaví zožltnutím produktu.

 

D-PANTHENOL 75 % W

 

Panthenol predstavuje provitamín B5 – látku, ktorá je prekurzorom samotného vitamínu, organizmus vie provitamín premeniť na samotný vitamín. D-panthenol predstavuje mierne žltkastý roztok, ktorý je rozpustný vo vode. Panthenol pomáha upokojovať podráždenú pokožku, často sa preto používa vo výrobkoch po opaľovaní či na starostlivosť o namáhanú pokožku rúk a podobne.

 

Vďaka silným hydratačným vlastnostiam panthenol využijete v krémoch aj telových a pleťových emulziách, panthenol sa pridáva vždy
do fázy chladnutia.

 

VITAMÍN E, TOKOFEROL

 

Vitamín E – tokoferol je obľúbeným vitamínom, ktorý sa pridáva do väčšiny výrobkov obsahujúcich oleje. Slúži totiž ako antioxidant a pomáha predĺžiť čerstvosť olejov tým, že spomaľuje proces ich oxidácie. Vitamín E môžete nájsť vo viacerých formách, jednou z nich tekutá forma
96 %-ného vitamínu E, v tomto prípade sa jedná o viskóznu olejovitú tekutinu hnedooranžovej farby. Vitamín E pridávajte vždy do fázy chladnutia, je rozpustný v olejoch.

 

Alternatívu prestavuje tokoferyl acetát, ďalšia tekutá forma vitamínu E, v tomto prípade sa však už jedná o bezfarebnú priezračnú tekutinu. Tokoferyl acetát je synteticky vyrobený vitamín E, ktorý je taktiež rozpustný v tukoch, ale aj alkohole, nie však vo vode. Oproti klasickému vitamínu E má tokoferyl acetát vyššiu tepelnú stabilitu, preto ho môžete pridať aj do teplej fázy vašich výrobkov, nedochádza pritom
k výraznému zníženiu jeho účinnosti.

 

EXTRAKT Z GREPOVÝCH JADIEROK

 

Extrakt z grepových jadierok je svetložltá tekutina rozpustná vo vode, ktorú oceníte vo vašich kozmetických výrobkoch vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam. Extrakt sa získava z grepových jadierok bohatých na polyfenolové zlúčeniny ako flavonoidy, ktoré vykazujú antioxidačnú aktivitu.

 

Okrem toho má extrakt z grepových jadierok silné antimikrobiálne účinky, pomáha spomaliť rast baktérií či plesní, čím posilňuje konzervačné vlastnosti hlavného konzervantu – extrakt z grepových jadierok sám o sebe nemá dostatočné konzervačné vlastnosti.

 

EXTRAKT Z HROZNOVÝCH ŠUPIEK

 

Extrakt z hroznových šupiek predstavuje práškovú formu výťažkov z hrozna, ktorou si môžete obohatiť váš obľúbený kozmetický produkt. Jedná sa o tmavočervený prášok získaný z hroznových šupiek, ktorý je rozpustný vo vode. Vďaka jeho sýtej červenej farbe zároveň nahrádza farbivo v kozmetických výrobkoch.

 

Šupky hrozna sú bohaté na antioxidanty a polyfenolové látky, ktoré si rastlina prirodzene tvorí v reakcii na stres zo zmien počasia
či dostupnosti nutrientov. Práve tieto cenné bioaktívne zložky poskytujú pokožke benefity a pomáhajú ju vyživovať. Extrakt z hroznových šupiek je tiež bohatým zdrojom minerálov či vitamínu C.