PŘÍSADY DO KOSMETIKY

AKTÍVNE LÁTKY

 

Jednoduchou možnosťou, ako si môžete prispôsobiť kozmetické produkty podľa druhu vašej pleti alebo iných požiadaviek, je použiť aktívne látky. Práve tieto suroviny sú zodpovedné za účinky kozmetiky, ktoré sú toľko propagované na obaloch kozmetických výrobkov.
Vďaka poznaniu vlastností jednotlivých aktívnych látok si však jednoducho môžete vytvoriť účinnú kozmetiku aj doma.

 

Aktívne látky ako kyselina hyalurónová, AHA kyseliny a koenzým Q10 sú v sklenených fľaštičkách položené na bielom pozadí so zelenými listami.

Zdroj: Adobe Stock

 

AKTÍVNE LÁTKY A ICH DRUHY

 

Existuje veľké množstvo aktívnych látok pridávaných do kozmetiky od najrôznejších rastlinných výťažkov po proteínové hydrolyzáty či rôzne organické kyseliny. Aj preto výber môže byť náročnejší, preto vám predstavíme niektoré z najbežnejšie používaných aktívnych látok
v kozmetike. Zároveň, aktívne látky dostupné v širokej palete vám ľahko umožnia si prispôsobiť kozmetiku presne podľa vašich potrieb.

 

AKTÍVNE LÁTKY – AHA OVOCNÉ KYSELINY

 

Pod skratkou AHA sa skrývajú alfa hydroxy kyseliny. Jedná sa o skupinu organických kyselín, ktoré majú hydroxy skupinu v alfa polohe
(vedľa karboxylového uhlíka). Tieto aktívne látky majú prívlastok ovocné, pretože sa často nachádzajú v ovocí a iných potravinách.
Radí sa sem kyselina mliečna, jablčná, vínna, citrónová či glykolová zastúpené v rôznych pomeroch.

 

Vďaka kombinácii rôznych ovocných kyselín sa táto surovina radí medzi vhodné aktívne látky na odstraňovanie odumretej kože
či starostlivosť o pleťové škvrny. Jedná sa tak o náhradu tradičného mechanického peelingu, aplikovať tak môžete tieto kyseliny v podobe pleťovej masky. Zároveň tieto aktívne látky pomáhajú pleť rozjasňovať a vyrovnávať tón pleti.

 

AHA ovocné kyseliny sú v nezriedenej podobe dráždivé pre pleť, preto dodržujte odporúčané dávkovanie.
Je zároveň dobré skontrolovať pH hotového výrobku a uistiť sa, že nie je príliš kyslé.

 

AKTÍVNE LÁTKY - AKTÍVNE UHLIE

 

Aktívne uhlie je 100 % rastlinné uhlie, ktoré sa radí nielen medzi aktívne látky, ale aj obľúbené farbivá, napríklad pri výrobe mydiel.
S aktívnym uhlím ste sa už mohli stretnúť v podobe tabliet pod názovom živočíšne uhlie, ktoré je užívané pri tráviacich ťažkostiach.
Práve vďaka schopnosti aktívneho uhlia na seba viazať nečistoty sa často používa aj v kozmetike, najmä v starostlivosti o aknóznu
a problematickú pleť. Vďaka jeho čistiacim vlastnostiam ho nájdete najmä v pleťových maskách či peelingoch.

 

AKTÍVNE LÁTKY - ALKYL BENZOATE C12-15

 

Pod týmto chemickým názvom sa skrýva aktívna látka rozpustná v tukoch, ktorá predstavuje zmes esterov a alkoholov s dlhým reťazcom
(12 až 15 uhlíkovým). Alkyl benzoate sa tak hodí do všetkých olejových prípravkov, pretože znižuje mastnosť výsledného produktu.
Pridať ho môžete aj do krémov a emulzií. Je vhodný aj na citlivú pleť, ktorú pomáha hydratovať. Okrem toho sa vyznačuje
aj antimikrobiálnymi vlastnosťami.

 

AKTÍVNE LÁTKY – ALLANTOÍN

 

Allantoín patrí medzi aktívne látky, ktoré sú rozpustné vo vode, účinne tak pôsobí na pleť, kde pomáha hydratovať a vo vyšších koncentráciách stimulovať rast nových buniek. Oceníte ho tak nielen v starostlivosti o zrelú pleť, ale má svoje miesto v prípravkoch
aj pre citlivú či slnkom spálenú pokožku. Jedná sa o látku odvodenú od močoviny.  Pri použití vyšších koncentrácií allantoínu sa však jeho rozpustnosť vo vode znižuje, preto je nutné jeho vodný roztok zahriať na 40 až 70 °C, kedy dôjde k jeho rozpusteniu.

 

AKTÍVNE LÁTKY - BISABOLOL ALFA NATURAL 95%

 

Bisabolol je aktívna látka, ktorú oceníte vo všetkých olejových prípravkoch určených na starostlivosť o podráždenú pokožku.
Radí sa medzi aktívne látky získavané z rastlín, konkrétne zo stromu Candeia. Jedná sa o priehľadnú olejovitú tekutinu, ktorú tak ľahko zakomponujete do telových olejov či krémov. Obzvlášť je vhodný do prípravkov po holení, pretože pomáha upokojiť podráždenú pokožku.

 

AKTÍVNE LÁTKY - D-PANTHENOL 75% W

 

Panthenol je všeobecne známa surovina, ktorú mnohí určite poznajú z prípravkov po opaľovaní či na spálenú pokožku. D-panthenol predstavuje provitamín B5 a ako bolo spomínané, patrí medzi aktívne látky široko používané pri starostlivosti o podráždenú kožu.
Vďaka svojim hydratačným a upokojujúcim účinkom je častou zložkou pleťových sér a krémov. D-Panthenol 75% W predstavuje vodný roztok panthenolu, ktorý je inak biely prášok. Jeho roztok však jednoducho zakomponujete do vodnej fázy vašich produktov. Využijete ho aj pri starostlivosti o vlasy v šampónoch.

 

AKTÍVNE LÁTKY – GLYCERÍN RASTLINNÝ

 

Glycerín sa radí medzi najuniverzálnejšie aktívne látky, ktoré nájdete takmer vo všetkých kozmetických výrobkoch. Predstavuje alkohol
a prívlastok rastlinný má vďaka tomu, že sa získava z repkového oleja. Keďže má alkoholovú hydroxy skupinu a krátky uhlíkový reťazec,
je rozpustný vo vode. Preto ho vždy pridávajte do vodnej fázy vašich výrobkov.

 

Medzi hydratujúce aktívne látky so zvlhčujúcim účinkom na pokožku možno zaradiť práve glycerín. Avšak neriedený pôsobí presne opačne, vysušuje a dráždi kožu, preto ho vždy používajte v odporúčaných dávkach. Glycerín oceníte pri práci s kyselinou hyalurónovou či práškovými zahusťovadlami, ktoré po rozmiešaní v glyceríne rýchlejšie na seba viažu vodu a zahusťujú tak produkt.

 

AKTÍVNE LÁTKY – HYDROLYZOVANÝ KOLAGÉN

 

Hydrolyzovaný kolagén sa radí medzi prirodzené zložky pleti, nachádza sa v šľachách či kĺboch, avšak s vekom môže jeho produkcia poklesnú, čo sa prejavuje aj ochabovaním pleti. Aj preto je hydrolyzovaný kolagén radený medzi aktívne látky v protivráskových produktoch a vo výrobkoch na zrelú pleť.

 

Môže byť získavaný z rôznych zdrojov, často sa jedná o 100 % bravčový proteín, v podstate za studena rozpustná želatína v prášku.
Je to aktívna látka rozpustná vo vode, účinná najmä v nižších koncentráciách. Vo vyšších dávkach môže pôsobiť vysušujúco na pleť.

 

AKTÍVNE LÁTKY – KERATÍN, 25 % ROZTOK

 

Keratín je často používanou látkou pri starostlivosti o vlasy. Patrí medzi aktívne látky na báze proteínov – samotný keratín je aj prirodzenou zložkou tela, tvorí základ vlasov, nechtov, nájde sa aj v koži. Aj preto je mnohokrát pridávaný do šampónov či kondicionérov, zvlášť pokiaľ sa jedná o prípravky na starostlivosť o poškodené, suché a lámavé vlasy. Keratín môžete dostať v podobe 25 % roztoku, ktorý ľahko pridáte do vodnej zložky produktu.

 

AKTÍVNE LÁTKY – KOENZÝM Q10

 

Medzi ďalšie aktívne látky využívané v boji proti prejavom starnutia sa radí aj koenzým Q10. Táto látka sa prirodzene vyskytuje v bunkách, ale s vekom jej produkcia klesá. Aj preto sa používa prípravkoch na starostlivosť o pleť, ktorej dodáva sviežosť a pomáha uchovať mladistvý vzhľad.

 

Aktívne látky s označením koenzým Q10 možno nájsť najčastejšie v dvoch formách – a to práškovej a tekutej. Tuhý koenzým Q10 je silno oranžová prášková surovina. Podobne ako tekutý koenzým Q10 sa jedná o látku rozpustnú v tukoch, preto ho nájdete najmä v olejových sérach, prípadne krémoch. Nevýhodou je, že vo vyšších koncentráciách môže zanechávať oranžové stopy.

 

Na druhú stranu tekutý koenzým Q10 je olejovitá kvapalina, kde už nehrozí riziko vzniku farebných stôp.

 

AKTÍVNE LÁTKY – KOFEÍN

 

Kofeín nemusíte užívať len vnútorne na povzbudenie organizmu, ale môžete ho pridať aj do svojej kozmetiky. Nájdete ho aj v očných krémoch na spevnenie pokožky a minimalizáciu unaveného vzhľadu. Kofeín sa často zaraďuje medzi aktívne látky bojujúce proti celulitíde alebo ho nájdete vo výrobkoch na spevnenie pokožky. Jedná sa o práškovú surovinu rozpustnú vo vode.

 

AKTÍVNE LÁTKY – ORGANICKÉ KYSELINY

 

Medzi zástupcov koncentrovaných organických kyselín a aktívne látky na chemický peeling sa radí kyselina glykolová. Rovnako patrí aj medzi spomínané AHA kyseliny. Pomáha bojovať proti pigmentovým škvrnám, rozjasňovať, odstraňovať odumreté bunky kože. Samotná kyselina glykolová je v neriedenom stave vždy dráždivá, preto je ju nutné vždy riediť a overiť výsledné pH produktu, prípadne ho upraviť.

 

Podobnými vlastnosťami ako kyselina glykolová je charakterizovaná aj kyselina mliečna. Rovnako sa používa na chemický peeling
a radí sa medzi veľmi koncentrované aktívne látky, ktoré je pred použitím nutné riediť na vhodnú koncentráciu a skontrolovať pH produktu. Kyselina mliečna prináša podobné benefity v podobe odstránenia odumretých kožných buniek a vyrovnáva tón pleti.

 

AKTÍVNE LÁTKY – KYSELINA HYALURÓNOVÁ

 

Veľmi obľúbenou surovinou vo všetkých druhoch pleťových sér je práve kyselina hyalurónová. Aktívne látky s týmto označením sa môžu vyskytovať v dvoch variantoch, a to ako vysoko a nízko molekulárna kyselina hyalurónová. Nízkomolekulárna kyselina hyalurónová vie prenikať hlbšie do pokožky, na druhú stranu má o trochu nižšiu zahusťovaciu schopnosť než vysokomolekulárna kyselina hyalurónová.

 

Kyselina hyalurónová je rozpustná vo vode, často sa používa vo zmesi s glycerínom. S vodou vytvorí priehľadný gél. Má vynikajúce hydratačné schopnosti, a preto je vhodná pre väčšinu druhov pokožky. Je zároveň aj prirodzenou zložkou kože a iných tkanív, ale rovnako ako pri iných látkach, jej množstvo s vekom klesá. Jej pravidelné dopĺňanie nielen hydratuje pokožku, ale tým pomáha ju aj vypnúť a mierne vyplniť vrásky, pretože na seba veľmi efektívne viaže vodu. Pomáha aj pri zmierňovaní tvorby jaziev.

 

AKTÍVNE LÁTKY – KYSELINA SALICYLOVÁ

 

Medzi ďalšie organické kyseliny a aktívne látky, tentokrát s označením BHA (beta hydroxy kyseliny) sa radí kyselina salicylová. Svoj názov má podľa latinského označenia vŕby, pretože sa vyskytuje práve v kôre tejto rastliny. Má silné protizápalové, exfoliačné a antimykotické účinky a aj preto ju často nájdete v prípravkoch na starostlivosť o aknóznu pleť, pretože pomáha tlmiť zápal. Práca s kyselinou salicylovou je trochu náročnejšia, nakoľko sa minimálne rozpúšťa vo vode. Je rozpustná v alkohole, prípadne s použitím sodium laktátu a glycerolu.

 

AKTÍVNE LÁTKY – LEXFEEL NATURAL

 

LexFeel Natural prestavuje rastlinnú náhradu k silikónom. Patrí medzi suché emolienty, látky, ktoré hydratujú kožu, bránia pred stratou vlhkosti a zlepšujú stav suchej pokožky. Radí sa medzi aktívne látky vyrobené čisto z rastlinných zdrojov, konkrétne na báze ricínového oleja. V dekoratívnej kozmetike, telových olejoch či krémoch ho oceníte najmú vďaka tomu, že pomáha znížiť mastnosť výsledného produktu. Možno ním tak nahradiť prítomné oleje až do 100 %. Zároveň dodáva lesk a kĺzavosť bez mastného pocitu.

 

AKTÍVNE LÁTKY – MENTOL

 

Osviežujúcou surovinou do vašich kozmetických produktov je práve mentol. Patrí medzi aktívne látky často využívané pri výrobe zubných pást, ústnych vôd, balzamov na chodidlá či sprchových gélov. Jedná sa o drobné kryštáliky rozpustné v alkohole alebo oleji, následne môžete s roztokom pracovať podobne ako s esenciálnymi olejmi. Pre lepšie rozpustenie môžete mierne zahriať.

 

AKTÍVNE LÁTKY – MACERÁTY V OLEJI

 

Aktívne látky v olejových macerátoch pochádzajú z bylín, ktoré boli ponechané v olejoch, aby sa z nich vyextrahovali účinné látky.
S takýmito obohatenými olejmi sa potom už ľahko pracuje ako s akýmikoľvek inými olejmi. Medzi bylinné maceráty sa radí mrkvový macerát v slnečnicovom oleji. Už na prvý pohľad ho spoznáte podľa výraznej oranžovočervenej farby, kvôli vysokému obsahu pigmentov a beta-karoténov. Môžete ho tak použiť na mierne zafarbenie mydiel či kozmetiky, môže aj jemne farbiť kožu a oblečenie.

 

Nechtíkový macerát v slnečnicovom oleji je bohatý na aktívne látky podporujúce hojenie poranenej a podráždenej kože. Pomáha pokožku regenerovať a zvlhčovať. Oceníte ho v mydlách, olejových sérach, pleťových krémoch a iných druhoch kozmetiky, kde sa vyskytuje olej.

 

AKTÍVNE LÁTKY – SKVALÁN

 

Skvalán je jemná olejovitá kvapalina, ktorá sa získava ako extrakt z rastlinných zdrojov. Medzi aktívne látky s označením skvalán sa radí olivový skvalán, ktorý pomáha hydratovať pokožku. Môžete ním nahradiť časť olejov vo finálnom výrobku, čím znížite mierne mastnotu výsledného produktu. Môžete ho však aplikovať aj priamo na pokožku alebo ho využiť na ošetrenie vlasov.

 

Aktívne látky s označením skvalán sa získavajú aj z iných rastlín, ide napríklad o trstinový skvalán. Má rovnaké využitie ako olivový skvalán. Rovnako sa prirodzene vyskytuje v lipidových vrstvách kože a membránach buniek.

 

AKTÍVNE LÁTKY – SODIUM LACTATE

 

Sodium lactate predstavuje sodnú soľ kyseliny mliečnej. Tento bezfarebný roztok sa široko používa v kozmetike ako zvlhčovadlo alebo antibakteriálna látka, slúži aj ako konzervant v potravinárstve. Dobre hydratuje pokožku a možno ho použiť aj pri výrobe mydla za tepla, pretože predlžuje dobu, po ktorú je mydlo tekuté. Takisto ho využijete aj pri formulácií s kyselinou salicylovou.

 

AKTÍVNE LÁTKY – MINERÁLY PCA

 

Minerálne aktívne látky s označením PCA sú obľúbenou súčasťou sér či inej pleťovej kozmetiky vďaka svojím intenzívnym hydratačným vlastnostiam. PCA predstavuje soľ pyrrolidon karboxylovej kyseliny. Práve vďaka tomu sú tieto minerálne látky dobre rozpustné vo vode
a lepšie prenikajú vrstvami pokožky. Sodium PCA tak využijete pri starostlivosti o dehydratovanú pleť, namáhanú poveternostnými vplyvmi či znečistením ovzduším.

 

Zinc PCA sa radí medzi podobné aktívne látky ako sodium PCA. Rovnako nahrádza pleti hydratáciu. Okrem toho má antimikrobiálne účinky, reguluje tvorbu kožného mazu čo využijete pri starostlivosti o aknóznu pleť.

 

AKTÍVNE LÁTKY – INULÍN

 

Inulín sa radí medzi aktívne látky polysacharidového typu – je to totiž sacharid získavaný z koreňa čakanky. Pomáha vytvoriť na pokožke
aj vlasoch ochranný film. Zároveň, podporuje rozvoj prirodzenej mikroflóry na pokožke. Jedná sa tak o biologicky odbúrateľnú surovinu
so širokým využitím, je dobre rozpustný vo vode. Využijete ho v pleťovej aj vlasovej kozmetike.

 

AKTÍVNE LÁTKY – HODVÁBNY PROTEÍN

 

Tekutý hodváb predstavuje možnosť ako vašej pokožke dodať proteíny. Jedná sa o hydrolyzovaný hodvábny proteín v glyceríne a vo vode. Vďaka tomu je tento produkt rozpustný vo vodnej fáze. Získava sa spomínanou hydrolýzou čistého hodvábu. Pridávajte ho za nižších teplôt, aby sa teplom nepoškodili cenné aminokyseliny.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.