PŘÍSADY DO KOSMETIKY

TENZIDY

 

Tenzidy sú neoddeliteľnou súčasťou výroby kozmetiky. Bez použitia tenzidov by len ťažko bolo možné vyrobiť penivé a čistiace produkty, ktoré odmasťujú či odstraňujú nečistoty. Výber správneho tenzidu, prípadne ich kombinácie, je kľúčový pre funkčnosť a stabilitu vášho výrobku. Aj preto stojí za to sa pozrieť na túto kategóriu kozmetických surovín bližšie.

 

Biela pena s bublinkami vytvorená tenzidmi a surfaktantmi v kozmetickom produkte. Pena je na ružovom pozadí.

 

Zdroj: Adobe Stock

 

TENZIDY ALEBO SURFAKTANTY?

 

Možno ste sa aj vy pri výbere tenzidov stretli s dvoma označeniami – tenzidy a surfaktanty. Obe slová pomenúvajú povrchovo aktívne látky, ktoré sa najčastejšie používajú pre ich schopnosť uvoľniť nečistoty (napríklad nadmernú mastnotu z vlasov či pokožky) do vody. Označenie tenzidy bolo prevzaté z nemčiny, zatiaľ čo v anglickej literatúre sa stretnete so slovom surfaktanty, ktoré zahrňujú širokú škálu povrchovo aktívnych látok.

 

TENZIDY A ICH POUŽITIE

 

Kozmetické výrobky určené na umývanie či čistenie pleti, vlasov a tela sa nezaobídu bez prítomnosti tenzidov. Ako bolo spomínané, tenzidy pomáhajú narušiť rozhranie medzi vodou a nečistotami a uvoľniť tak tieto nečistoty do vody. Zároveň, tenzidy v závislosti od zloženia poskytujú rôzne bohatú penu, preto ich nájdete v šampónoch, sprchových géloch, penách do kúpeľa, čistiacich prípravkoch na pleť
a podobne.

 

Tenzidy obvykle jemne odmasťujú pokožku, preto sú mnohé z nich vhodné aj na citlivú pleť. Vyskytujú sa v práškovej aj tekutej forme a ich použitie závisí od odporúčaní výrobcu, ktoré nájdete v popise suroviny. Neexistuje tak jeden ideálny tenzid a univerzálne dávkovanie, výber tenzidu závisí na vlastnostiach, ktoré chcete, aby finálny výrobok mal, požadovanej bohatosti peny, odmasťovacieho účinku či kompatibility
s inými surovinami vo výrobku.

 

AKO FUNGUJÚ TENZIDY?

 

Tenzidy sú povrchovo aktívnymi látkami práve preto, že sa ich molekuly skladajú z hydrofilnej časti, tj. vodu milujúcej časti a hydrofóbnej časti, tj. mastnoty/nečistoty milujúcej časti. Vďaka tomu sú schopné uvoľniť do vody látky, ktoré by do nej sami o sebe neprešli (ako mastnota pleti či vlasov). Vo vode tak vytvoria s týmito nečistotami emulziu.

 

TENZIDY A ICH DELENIE

 

Podľa náboja tenzidov delíme tieto látky na katiónové, aniónové, neiónové a amfotérne tenzidy. Poznanie toho, do akej skupiny váš vybraný tenzid patrí, vám uľahčí jeho kombináciu s ďalšími tenzidmi či správny výber tenzidu v závislosti na druhu výrobku.

 

KATIÓNOVÉ TENZIDY

 

Katiónové tenzidy majú funkčné skupiny s kladným nábojom. Aj preto radi interagujú s látkami so záporným nábojom. Táto ich vlastnosť umožňuje ich široké použite vo výrobkoch na starostlivosť o vlasy. Krepatenie vlasov je často spojené so záporným nábojom na povrchu vlasov, ktoré katiónové tenzidy neutralizujú. Vlasy sú tak poddanejšie, menej elektrizujú. Avšak ani s katiónovými tenzidmi sa to vo vlasových kondicionéroch či maskách nemá preháňať – nadbytok tenzidu spôsobí nadmerné zaťaženie vlasov a stratu objemu, preto dodržujte odporúčané dávkovanie.

 

Na druhú stranu katiónové tenzidy nie sú vhodné do čistiacich prípravkov ani do výrobkov, od ktorých očakávate penu – tieto tenzidy majú zanedbateľné odmasťujúce a penotvorné účinky. Ak si však chcete vyrobiť šampón aj s použitím katiónových tenzidov, kombinujte ich
s penotvornými neiónovými tenzidmi, prípadne amfotérnymi. Nikdy nekombinujte aniónové tenzidy či emulgátory
s katiónovými
– ich vzájomnou reakciou vznikne zrazenina.

 

Medzi známe katiónové tenzidy sa radí Emulsense HC, ktorý slúži v prípravkoch na starostlivosť o vlasy ako antistatické činidlo.
Je to schválený ECOCERT produkt, ktorý môžete použiť do vodnej aj olejovej fázy, je však nutné zmes zahriať na 70 °C, aby došlo k jeho rozpusteniu.

 

ANIÓNOVÉ TENZIDY

 

Opakom katiónových tenzidov sú aniónové tenzidy obsahujúce záporne nabité funkčné skupiny. Aniónové surfaktanty vo vode účinne viažu a odstraňujú mastné nečistoty, vrátane mastnoty pleti a vlasov, či rôzne ďalšie škvrny, práve vďaka tomu, že sa svojimi zápornými skupinami vo vodnom prostredí viažu na kladne nabité skupiny nečistôt.

 

Do tejto širokej skupiny sa radí napríklad disodium cococyl glutamate, ktorý predstavuje tekutý tenzid na použitie v prírodnej kozmetike. Disodium cocoyl glutamate je založený na báze kyseliny glutámovej (radiacej sa medzi aminokyseliny) a mastných kyselín z kokosového oleja. Poskytuje penu a jemné odmasťovacie účinky.

 

Sodium coco sulfát je bežne používanou náhradou SLS. Je vyrobený z kokosového oleja. Poskytuje bohatú penu a dobre sa kombinuje
s olejmi či maslami. Je dostupný vo forme drobných granuliek rozpustných vo vode.

 

SLSA (sodium lauryl sulfoacetát) je ďalším bežne používaným aniónovým tenzidom, predstavuje alternatívu sodium lauryl sulfátu,
je základom nesulfátových šampónov a iných výrobkov. Pomáha odmasťovať vlasy a vytvára bohatú penu aj v prítomnosti tvrdej vody
či rastlinných olejov. Zároveň je biologicky odbúrateľný, získava sa z mastných kyselín kokosového oleja.

 

Sodium Cocoyl Isethionate je známym vo vode rozpustným tenzidom, ktorý nájdete najčastejšie vo forme jemného prášku. Aj z toho dôvodu počas manipulácie s ním je dobré mať nasadený respirátor – prášok dráždi dýchacie cesty. Akonáhle však dôjde k rozpusteniu prášku či jeho zapracovaniu do zmesi, SCI poskytuje výrobky s bohatou penou (najmä v kombinácii s kyselinou stearovou, ktorá má nielen emulgačné, ale predovšetkým zahusťovacie vlastnosti v spojení s SCI). SCI neobsahuje sulfáty a má dobré čistiace vlastnosti.

 

Proteol apple je jemný aniónový tenzid, ktorý vznikol na báze aminokyselín získaných z jablčnej šťavy. Má dostatočné čistiace účinky,
aby mohol byť používaný samostatne, ale zvykne sa kombinovať aj s inými, napr. neiónovými tenzidmi. Je biologicky odbúrateľný.
Proteol apple nájdete vo forme mierne viskóznej priesvitnej tekutiny.

 

NEIÓNOVÉ TENZIDY

 

Neiónové tenzidy nie sú v roztoku prítomné vo forme iónov. Táto ich vlastnosť spôsobuje, že neiónové tenzidy majú vysokú stabilitu
aj v kyslom či zásaditom prostredí. Výhodou je, že neiónové tenzidy môžete kombinovať s aniónovými, katiónovými či amfotérnymi tenzidmi, majú veľmi univerzálne použitie pri výrobe kozmetiky. Neiónové povrchovo aktívne látky sa často požívajú aj ako emulgátory, zahusťovadlá
či stabilizátory.

 

Caprylyl/Capryl (Kaprylyl/Kapryl) glukozid je príklad neiónového tenzidu v tekutej forme. Capryl klukozid možno využiť na zvýšenie peny alebo pre emulgáciu pridaných esenciálnych a vonných olejov vo výrobku. Jedná sa o tenzid získaný z obnoviteľných surovín, capryl glukozid je vyrobený na báze mastných alkoholov a glukózy. Pre zvýšenie penivosti ho kombinujte s decyl glukozidom, čo sa týka iných tenzidov,
tvorí skvelú kombináciu s cocamidipropyl betaínom.

 

Cocamidopropyl Betaine je dobrou voľbou, keď hľadáte všestranný tenzid prírodného pôvodu. Nájdete ho v rôznych penivých sprchových prípravkoch, ale najmä šampónoch či kondicionéroch – pomáha vlasy odmasťovať a čistiť, a zároveň pôsobí mierne antistaticky. Obvykle sa kombinuje s iným neiónovým tenzidom. S cocamidopropyl betaín predstavuje tekutý tenzid s hydratačnými účinkami.

 

Tenzidom s jemnými čistiacimi účinkami je coco glukozid. Jedná sa o tekutý neiónový tenzid, ktorý sa s obľubou používa v šampónoch
či sprchových géloch. Coco glukozid je biologicky odbúrateľný, poskytuje bohatú penu, má aj mierne emulgačné vlastnosti, preto do šampónov môžete pridať esenciálne či vonné oleje. Na druhú stranu má coco glukozid pomerne vysoké zásadité pH, preto je pri práci s ním nutné upraviť finálne pH výrobku na neutrálne, ideálne slabo kyslé pridaním napr. roztoku kyseliny citrónovej alebo mliečnej.

 

Decyl glukozid oceníte pri výrobe sprchových gélov, vďaka tomu, že má dobré peniace, čistiace aj emulgačné vlastnosti. Jedná sa o viskóznu tekutinu, ktorá sa dobre kombinuje s inými tenzidmi. Decyl glukozid možno použiť spolu s iónovými tenzidmi pre zvýšenie penivosti
a čistiacich schopností výrobku.

 

Lauryl glukozid predstavuje ďalší neiónový tenzid do vašej kozmetiky. Jedná sa o biologicky odbúrateľný tenzid vyrobený z glukózy
a lauryl alkoholu
kokosového oleja. Je to silno viskózna látka bielej farby, dobre sa kombinuje s inými glukozidmi (napríklad coco či decyl glukozidom). Je málo dráždivý, preto ho nájdete aj vo výrobkoch na citlivú pokožku.

 

Lamesoft PO 65 predstavuje neiónový tenzid, ktorý sa získava kombináciou coco glukozidu a glyceryl oleátu. Vďaka tomu sa lamesoft používa aj ako tenzid, ale aj zahusťovadlo. Zjemňuje  a zmäkčuje pokožku, preto sa hodí do širokej rady produktov. Okrem dvoch základných surovín obsahuje aj tokoferoly na zvýšenie oxidačnej stability (odolnosti voči oxidácii) a kyselinu citrónovú na úpravu pH.

 

AMFOTÉRNE TENZIDY

 

Existuje aj skupina amfotérnych tenzidov, ktoré obsahujú aj kladne, aj záporne nabité funkčné skupiny v závislosti na prostredí, v ktorom sa nachádzajú. Väčšinou sa využívajú ako sekundárne tenzidy na zvýšenie penivosti, na druhú stranu sami o sebe majú pomerne malé čistiace schopnosti.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.