Májové tvorenie v Handymade so zľavou -12% na všetko.

CO2 EXTRAKTY A JEJICH POUŽITÍ

Zpět na16. 09. 2019 Články
Nedávno se na našem skladě objevily výtažky CO2 ????

Co jsou CO2 extrakty?



Možná vás zmátlo, že pokud jde o CO2 extrakty, existuje extrakt z granátového jablka, ale také olej z granátového jablka. Nebo rozmarýnový extrakt CO2, ale také rozmarýnová květová voda nebo esenciální olej. Měsíčkový extrakt CO2, ale také měsíčkový macerát.

Který z nich tedy používáte ve svých výrobcích?


Odpověď je jednoduchá - každou z výše uvedených surovin lze získat z rostliny nebo ovoce, ale různými metodami. Zároveň však platí, že každá rostlina nebo plod jsou vhodné pouze pro určitou extrakci vzhledem ke své specifické konzistenci, složení a obsahu látek.


???? Extrakty CO2 se získávají vysokotlakou extrakcí oxidem uhličitým, při níž se získává jedna z nejčistších esencí na trhu, protože teplota extrakčního procesu nepřesahuje 50 ̊C, čímž se zachovávají látky citlivé na teplo, a také neobsahuje nežádoucí látky, jako jsou zbytková rozpouštědla, anorganické soli nebo těžké kovy, protože ty nejsou v CO2 rozpustné. Stejně tak zůstávají nedotčeny látky citlivé na oxidaci. Výsledkem je extrakt s výrazně vyšší koncentrací účinných látek, s delší životností a výrazně nižší mírou spotřeby. V neposlední řadě je proces extrakce čistší, a tudíž šetrnější k životnímu prostředí. Protože jsou hustší a mají konzistenci pasty, jsou vhodné pro použití ve výživných přípravcích pro péči o pleť nebo vlasy. Je třeba také poznamenat, že jejich vůně a barva jsou výraznější než u esenciálních olejů.


esenciální oleje se naproti tomu nejčastěji získávají destilací s vodní parou, při níž vznikají těkavé aromatické kapaliny, a téměř všechny je lze použít v aromaterapii, k inhalacím, do sauny nebo do koupele. Jejich účinky oceníte také v přípravcích pro péči o tělo a vlasy. Existuje přibližně 700 druhů rostlin, ze kterých lze "extrahovat" éterické oleje.
???? Zajímavé je, že esenciální oleje jsou vlastně vedlejším produktem výroby hydrolátů a květových vod. To znamená, že vody obsahují všechny látky, které se nacházejí v esenciálních olejích, jen v mnohem menším poměru, takže je můžete bez obav používat ve větším množství, ať už v tonikách, čisticích prostředcích, odličovacích prostředcích, koupelích, obkladech nebo krémech a maskách.


???? Macerát, jak jsme se nedávno zmínili, se získává vyluhováním rostliny v oleji. Tímto procesem se do oleje extrahují živiny z rostliny. Více se dočtete na našem blogu v článku Jak si vyrobit vlastní macerát?
Maceráty se také hojně využívají v kosmetických přípravcích, protože se využívají výživné látky z macerované rostliny v kombinaci s látkami obsaženými v oleji. Můžete je použít v přípravcích pro péči o pleť, v mýdlech až po vlasové přípravky.


???? A konečně oleje, které se získávají buď mechanickou extrakcí, nebo chemickou extrakcí pomocí rozpouštědla z plodů nebo semen. Stupeň jejich "výživnosti" závisí na způsobu zpracování, například na tom, zda olej zůstane nerafinovaný, nebo prošel procesem rafinace a deodorizace (úplné nebo částečné odstranění zápachu/pachu). Důležitou složkou olejů jsou různé poměry mastných kyselin i vitamínů obsažených v extrahovaných plodech a jejich účinky lze využít zejména v krémech, mýdlech nebo v péči o vlasy.


Při rozhodování, kterou surovinu použít, je tedy na vás, jakou sílu nebo účinek chcete z rostliny "vyextrahovaného" použít.


Vraťme se však k extraktům CO2. Laicky řečeno, je to to nejčistší, co můžete z rostliny získat.
Vzhledem k jejich vysoké koncentraci a síle je jejich využitelnost mnohem nižší než u esenciálních olejů.

Jak tedy můžete daný extrakt CO2 využít?


Při používání extraktů je třeba mít na paměti některá specifika:
???? Obecná míra použití ve vašem výrobku je 1-2 % (i při kombinaci dvou nebo více extraktů je třeba dodržovat procenta, protože jsou skutečně velmi účinná).
???? Je třeba si také uvědomit, že výtažky CO2 zanechávají barevnou stopu. Při použití esenciálních olejů se velmi zřídka stane, že se váš výrobek zbarví.
???? Ve výrobku se snadno rozpouštějí při teplotách do 40 ̊C.
z tohoto důvodu může váš extrakt v zimě ztuhnout. Pro manipulaci stačí láhev s extraktem na chvíli ponořit do horké vody. Samotný extrakt by se takovým zahřátím neměl znehodnotit.
???? Můžete je použít jak ve výrobcích na bázi vody, tak na bázi oleje, ale ne v čistě vodních výrobcích, protože extrakty CO2 jsou vždy s přídavkem oleje.


Už jste nějaký vyzkoušeli?

Nabízíme následující:
➡️ antimikrobiální směs
➡️ granátové jablko
➡️ chilli
➡️ chmel
➡️ káva
➡️ kurkuma
➡️ rozmarýn
➡️ schizandra

Jak používat výtažky CO2?


Protože jsou husté až pastovité, velmi koncentrované s výraznou vůní, barvou a hlavně účinkem, používají se opravdu jen v desetinách procenta ????

Do jakých výrobků je můžete použít?


Vzhledem k jejich konzistenci je rozhodně nedoporučujeme do výrobků ve spreji, protože obsahují i pevné částice.
Jsou však vynikající volbou pro tělové a koupelové oleje, krémy, pleťové vody, masti, pleťová mléka, balzámy, masážní oleje, mýdla nebo směsi nosných a křehkých olejů.
Stačí si vybrat, jaký účinek chcete svému výrobku dodat.


???? KÁVA je skvělá na stárnoucí pokožku (stimuluje mikrocirkulaci) pro své antioxidační účinky a kromě již zmíněných použití je také skvělá v šamponech a dalších vlasových přípravcích, protože zpevňuje vlasovou cibulku. Pokud milujete vůni čerstvě namleté kávy, neváhejte přidat kávový extrakt do svých výrobků. Získává se z čerstvě upražených mletých kávových zrn, takže jeho vůně je autentická a vy jí neodoláte ;-)

???? KUKUŘICE, známá spíše z kuchyně než z kosmetiky, ale díky svým silným antibakteriálním účinkům si rychle našla své uplatnění v kosmetice. Je vynikající v masážních směsích na bolavé a unavené tělo, které prohřeje a vyčistí ucpané póry, ale také na bolavé klouby z přetížení. Zde však upozorňujeme na silné barvící účinky extraktu.

???? CHILLI - další kuchyňská pomůcka, která prorazila ve světě kosmetiky ???? Stejně jako kurkuma se používá do masážních směsí pro své silné antibakteriální účinky. Zde důrazně doporučujeme dodržet poměr, protože štiplavý účinek má stejný efekt jako v kuchyni. Ve správném poměru však bezkonkurenčně pomáhá bolavým svalům, které důkladně prokrví a prohřeje. Osvědčil se také při migrénách a bolestech zad.

???? ČÍNSKÁ SCHIZANDRA má zklidňující, antioxidační a protizánětlivé účinky, proto je mimo jiné vhodná i pro citlivou, dokonce i dětskou pokožku. Navíc má příjemnou sladkou vůni s dřevitými tóny, takže ji můžete použít do přírodních parfémů nebo jen tak k provonění svých výrobků ;-)

???? Ačkoli je chmel silně vonící rostlina, extrakt prošel procesem deodorizace, takže se nemusíte obávat jeho vonných účinků ;-) Díky svým silným protirakovinným a antimikrobiálním vlastnostem je vhodný i do deodoračních výrobků - nejen mýdel, ale i deo tyčinek nebo sprchových gelů.

???? GRANATO APPLE kromě příjemné vůně pomáhá regenerovat kožní buňky, dodává pleti mladistvý a svěží vzhled. Můžete ho použít i ve vlasové kosmetice, je ideální pro suché, řídké vlasy.

???? Chcete-li svým výrobkům dodat antimikrobiální a antioxidační účinky, stačí si vybrat naši ANTIMIKROBICKOU SMĚS, která kombinuje účinky oregana, hřebíčku, ajvanu, chmele, kurkumy, lékořice a šalvěje.




???? ROZMARÝNOVÝ EXTRAKT


Rozmarýnový extrakt pochází z listů rozmarýnu lékařského (Rosmarinus officinalis). Jedná se o čistě antioxidační složku, která si zachovává typickou lehkou rozmarýnovou vůni, ale její použití by nemělo ovlivnit výslednou vůni vašeho výrobku.

Rozmarýn a jeho léčivé účinky jsou známy již od dob Rakouska-Uherska. Jako tinkturu, tehdy získávanou destilací rozmarýnu v pálence, ji používala uherská královna a měla svůj název - Uherská voda.
Královna ji denně používala k léčbě dny a neklidu v nohou. Díky tomu se rozmarýnu přezdívalo "bylina vitality".

Dnes se rozmarýnový extrakt používá především pro své antioxidační vlastnosti, které chrání tělo a pokožku před poškozením volnými radikály, a díky svým antibakteriálním (širokospektrální působení proti 28 bakteriím) a protizánětlivým vlastnostem je přísadou, která zvyšuje a zachovává svěžest nosných olejů a éterických olejů v nich obsažených. Zároveň zabraňuje jejich oxidaci, která je degraduje a způsobuje žloutnutí. Má také účinky proti stárnutí a stimulační a neuroprotektivní vlastnosti (stimuluje krevní oběh, výborně zlepšuje paměť).

Antioxidant rozmarýn má přirozené a multifunkční antioxidační vlastnosti, které jsou dokonce vyšší než u smíšených tokoferolů (tj. skupiny chemických sloučenin, které do značné míry vykazují příznivé účinky vitaminu E). Snižuje záněty kůže a dokáže zklidnit akné, ekzémy a lupénku. Chrání buňky nejen před oxidací a záněty, ale také před patogeny.

Rozmarýnový extrakt má také vynikající tepelnou stabilitu - dokáže se stabilizovat a zcela rozpustit ve většině rostlinných olejů i při nízkých teplotách, stabilní však zůstává i při teplotách nad 200 °C.

Kromě stabilizace nosných a esenciálních olejů může také zachovat trvanlivost hotových přírodních výrobků tím, že zpomaluje oxidaci mastných olejů. Slouží také jako konzervační prostředek tím, že zpomaluje růst mikroorganismů.

Je také důležité připomenout určité fyzikální vlastnosti, pokud se specificky aplikuje na výrobky:
- v olejových a vodných výrobcích lze extrakt použít přímo
- pokud má být extrakt použit v práškovém výrobku, musí být smíchán s nosným olejem
- je také třeba dbát na pH výrobku, protože pH vyšší než 8,5 nepřináší účinné výsledky




Použití rozmarýnového extraktu CO2 je velmi široké. Můžete jej přidávat do mýdel, krémů, pleťových vod, pleťových mlék, masážních gelů, koupelových a tělových olejů, emulzí, směsí nosných a křehkých olejů, balzámů na rty nebo peelingů.

Závěrem lze říci, že naše CO2 extrakty jsou tzv. totální extrakty, které jsou nejkvalitnější variantou a jsou zpracovány také ve vysoce kvalitních bio olejích.


Článek pro vás napsal

Martina Oboňová



Neváhejte nám napsat na marketing@handymade.sk jakékoliv postřehy a náměty.